SAJTÓKÖZLEMÉNY — Jövőképek az ADAPTÉR-ben - Design Világnapja 2023

 

Az idei Design Világnap témája, hogy hogyan járulhat hozzá a design a kívánt jövő megtervezéséhez. A World Design Organization (WDO) kijelölt tematikájának célja, hogy a jövővel kapcsolatos növekvő globális bizonytalanságban arra bátorítsák a tervezőket, hogy tartsanak egy kis szünetet, és gondolkodjanak el azon, hogy tervezői hozzájárulásuk hogyan befolyásolja, alakítja közös jövőnket.

A WDO a június 29-i ünnepség előtt nyilvános felhívást tett közzé, hogy összegyűjtse a globális tervezői közösség hozzájárulásait, és megossza azokat a meglátásokat, ötleteket és cselekvéseket, amelyek egy jobb jövő felé vezető utat jelenthetnek. Vallják, hogy közösen hasznosíthatjuk a világ tervezőinek kreativitását, reményét és rugalmasságát, ezért építő beszélgetéseket kezdeményezhetnek arról, hogyan is néz ki valójában a jövő tervezése, és hogyan alkalmazza mindegyikünk a maga módján ezt a megközelítést.

A Design Világnap alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) a WDO által meghirdetett tematika mentén járja körbe, milyen jövőképek rajzolódnak ki előttünk, s ebben milyen meghatározó felelőssége van a designereknek. A megadott témán belül hazánkban kiemelten a nők szerepét helyezik fókuszba.

„A jelenlegi, nehezen megjósolhatóan változó környezetben a jövő sikeres alakításának szempontjából a designtudatos gondolkodásnak kiemelt szerep kell, hogy jusson a vállalkozások működésében. Szerencsére a jó példát mutató, tudatosan építkező, a designt fókuszba helyező vállalkozásoknak nem vagyunk hiányában Magyaroroszágon, ami pedig számomra különösen értékes, hogy a nők által alapított cégek élen járnak ebben” – mondta el Koós Daniella, a Budapest Design Week kurátora.

A meghívott vendégek olyan designtudatos vállalkozások, amelyeknek élén elismert női tervezők, vezetők állnak. A csütörtök esti rendezvény felvezető előadását Juhász Katalin, a VISA termékfejlesztésért felelős regionális igazgatója tartja, a Tornyánszky Éva által moderált kerekasztalbeszélgetésen pedig az Anagraphic, az Este’r Partners, a Kamay Ko, a Multifelt és az S39 Hybrid Design alapítói vesznek részt. A résztvevők bemutatják vállalkozásukat, valamint a folyamatosan változó társadalmi, környezeti és gazdasági helyzet tükrében hozott mindennapi döntéseiket, melyek a cégük jövőképét formálják. Kitérnek arra, hogy a vállalkozások felépítésében és sikeres működtetésében milyen stratégiai jelentősége van a designgondolkodásnak, s van-e ebben szerepe a női megközelítésnek.

Az MFT a Design Világnap alkalmából 2023. június 29., csütörtökön 18.00 órától szervezi meg világnapi rendezvényét Design – Jövőképek címmel az ADAPTÉR-ben (1111 Budapest, Bercsényi utca 10.). A rendezvény részletes programja a Budapest Design Week facebook oldalán érhető el: https://fb.me/e/SAxzU7wD.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2023/06/29