SAJTÓKÖZLEMÉNY — Budapest Design Week 20 – Ünnepeljük együtt a designt!

 

Idén 20 éves hazánk legnagyobb design eseménye, a Budapest Design Week (BDW). A jubileumi rendezvénysorozatot a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) 20 éve indította útjára: idén október 5-15. között ezúttal a hazai design nagy pillanatait ünnepeljük, bemutatva az elmúlt 20 év azon tárgyait és eseményeit, melyek a legnépszerűbbek és amelyek világszerte is ismertté váltak. A BDW idei kurátora Koós Daniella DLA formatervező, designmanager lesz.

A Magyar Formatervezési Tanács 2002-es alapítása óta folyamatosan a design, a formatervezés nemzetgazdasági erejének elismertetésén dolgozik mind a nagyközönség, mind pedig a gazdasági élet szereplőinek irányába, ennek a nagyközönség számára leginkább megragadható elemei a Budapest Design Week fesztivál, valamint a hazai formatervezési díjak, ösztöndíjak rendszere, a designerek elismerését szolgáló Magyar Formatervezési Díj és a pályakezdést segítő Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj.

Az idei, immáron 20. programsorozat remek alkalom arra, hogy a szervezők felidézzék az elmúlt két évtizedet, bemutassák az azóta világhírűvé vált magyar tárgyakat, tervezőiket és hazai stúdiókat, a kiemelkedő designpillanatokat, és megszólítsák a kreatívipar véleményformálóit, ezzel képet adva a design sokszínű jövőjéről.

A múltidézés mellett a design jelene és annak jövője is fókuszban lesz, bemutatásra kerülnek a kreatívipari szereplők számára elérhető hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek, ahogy megvizsgáljuk miként alakul a hazai kreatívipari felsőoktatás, mely nemcsak hagyományos képzésben, hanem rövid, rugalmas és innovatív programokkal is segíti a designereket.

„A design mára a termékek tervezésének komplex folyamatává vált, szervesen beépülve az egyetemes kultúrába, mindezt nagyrészt háttérben, de együttműködve tudományterületekkel, segítve a gazdaságot. A fesztivál jubileuma kiváló alkalom arra, hogy megálljunk, reflektorfénybe helyezzük és ünnepeljük a magyar design közelmúltját és elemezzük jövőjét” – emelete ki a programsorozat kapcsán a Budapest Design Week kurátora, Koós Daniella DLA formatervező, a Széchényi István Egyetem Design Tanszékének egyetemi docense, valamint a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség főtitkára.

Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a BDW 2023-ban is kiemelten foglalkozik a vállalkozásfejlesztéssel: ezúttal az elmúlt 20 év legsikeresebb vállalkozásai engednek betekintést alkotóműhelyeikbe a népszerű Nyitott Stúdiók programelemen keresztül. Ezen felül egy szakmai nap során a Start up Guide Live programban designvállalkozások mutatkoznak be.

A Budapest Design Week októberben városszerte izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal, „designos” meglepetésekkel vár mindenkit, emiatt érdemes követni a fesztivál honlapját (budapestdesignweek.hu) és a közösségi média felületeket.

 

További információ:
 

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2023/06/09