SAJTÓKÖZLEMÉNY — A legfontosabb szereplők fognak össze a gyógyszerhamisítás megfékezéséért

 

A gyógyszerhamisítás elleni még hatékonyabb fellépés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az illetékes szervezetek ma írtak alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székházában. A megállapodásban rögzített vállalások fontos szerepet játszanak a gyógyszerhamisítás, a hamisított gyógyszerek kereskedelmének megfékezésében, illetve felszámolásában.

A gyógyszerhamisítás megfékezését célzó együttműködési megállapodást írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a „Védettség” Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége.

„A vállalásaink fontos szerepet játszanak a gyógyszerhamisítás, a hamisított gyógyszerek kereskedelmének megfékezésében, felszámolásában. De legalább ilyen fontos célunk, hogy a gyógyszerekhez kapcsolódó iparjogvédelmi jogosultak hatékonyabb védelmet kapjanak, ezzel elősegítve a szellemitulajdon-jogok hatékonyabb érvényesítését. A hazai szellemitulajdon-védelemi ökoszisztéma kiemelt szereplői a gyógyszeripar területéről kerülnek ki, így gazdasági sikerességük Magyarország érdeke, mint ahogyan a magyar emberek egészségének védelme is” – emelte ki az aláírási ceremónián Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

„Kiemelt figyelmet fordítunk a szellemi tulajdonjogok védelmére, valamint a biztonság előmozdítására. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei jellemzően a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a postai küldemények vizsgálatakor, és a röszkei közúti határátkelőhelyen végzett ellenőrzések során derítenek fel illegális gyógyszereket. A felderítésekben nagy szerepe van a légi- és a postai forgalomnak, valamint a piaci árukészletek és a közúti szállítmányok ellenőrzésének. A felderítési tapasztalatok alapján legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, ezek mellett nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztószerek iránt. Tavaly 173 esetben, idén eddig 42 esetben találtunk különböző kiszerelésű, a Rendőrség hatáskörébe tartozó, gyógyszerhamisításra utaló termékeket. A NAV hatáskörébe tartozó, gyógyszerrendészeti szabálysértést tavaly 3-szor, idén 9-szer derítettünk fel. Nemzetközi iránymutatásokkal összhangban a NAV kollégái az idei évben speciális képzésen vettek részt, hogy ismereteiket elmélyítsék a hamis gyógyszerek, doppingszerek, potencianövelők illegális kereskedelmének veszélyeit illetően, amelyek veszélyesek az egészségre, társadalomra, gazdaságra, a biztonság számos aspektusára. Mindezeken túlmenően számos alkalommal veszünk részt olyan nemzetközi akciókban, melyek kapcsolódnak e tárgykörhöz is” – mondta el dr. Demeter Tamás pénzügyőr dandártábornok, a NAV bűnügyi és rendészeti elnökhelyettese.

Dr. Feller Antal elnök (Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége): „A most aláírt megállapodás célja, hogy ezt a biztonságos gyógyszerellátási láncot, mint értéket a jövőben is megőrizzük, s fenntartsuk a gyógyításba – gyógyulásba vetett bizalmat. Az egész társadalom közös érdeke, hogy mindenki tisztában legyen a hamis gyógyszerek által hordozott kockázatokkal, s ennek megfelelően a gyógyszerek beszerzése során mindig jó döntések szülessenek.”

„A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének tagvállalatai számára a hazai gyógyszerellátás biztonságának garantálása mellett, a betegbiztonság mindig is kiemelt fontossággal bírt. A magyarországi zárt gyógyszerforgalmazási lánc nagyfokú biztonságot jelent a gyógyszerhamisítványok elérhetőségének megakadályozása vonatkozásában. Örömünkre szolgál, hogy jelen, több oldalú megállapodás aláírásával egy újabb lépést tudtunk tenni az illegális forrásból származó készítmények kereskedelmének felszámolása, valamint a szabadalom-tulajdonosok érdekeinek védelme területén” – emelte ki Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke.

Dr. El Koulali Zakariás főigazgató-helyettes (OGYÉI): „A hamisított gyógyszerek határokon átnyúló kereskedelme súlyos közegészségügyi kockázatot hordoz, ezért annak ellenére, hogy Magyarországon a legális gyógyszerellátási lánc zárt és biztonságos, és így a gyógyszertárakba nem kerülhetnek be hamisított gyógyszerek, a Nemzeti Gyógyszerhatóság fontosnak tartja a gyógyszerhamisítás elleni határozott fellépést. A korábbi tapasztalatok alapján a hamisításellenes tevékenység kiváló eszköze lehet a jelen együttműködési megállapodás is, amely biztosítja a hatóságok és a piaci szereplők közötti együttműködés kereteit.”

„Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a tagvállalatok nevében üdvözli a gyógyszerhamisítás ellen megújított és kibővített együttműködést. Mindannyiunk legfőbb közös célja a betegek gyógyítása és a betegbiztonság. Ez az előremutató és példa nélkül való fellépés nagyon fontos ahhoz, hogy a magyarok a megfelelő gyógyszerekhez juthassanak és ezzel is védhessük egészségüket. A megállapodás kiváló példája a hatóságok és a gyógyszeriparban tevékenykedők együttműködésének a közös jó érdekében” – mondta Dr. Szalóki Katalin, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

A magyarok többnyire felismerik a hamisított gyógyszerek egészségügyi kockázatát – ugyanakkor a hamisított gyógyszerek gyártása és értékesítése a szellemitulajdon-jogok gazdasági értékét is aláássa, a bevételkiesés súlyos anyagi károkat okoz nemcsak a szellemitulajdon-jogok jogosultjainak, de az állam és a gazdaság számára egyaránt.

A bevételkiesés a gyógyszeripar területén megvalósuló innovációs potenciál visszaesésével, a K+F tevékenységre fordítható összegek megrövidítésével hátráltatja az új és hatékonyabb gyógyszerek fejlesztését, végső soron megfosztva ezzel a betegeket a modernebb gyógyszerkészítmények segítségével történő gyorsabb és teljesebb gyógyulás lehetőségétől.

Sajnálatos, hogy mint minden hamisított termék esetében, a hamisított gyógyszerekre is igény mutatkozik, a nyilvánvaló veszélyei ellenére, amit a feketepiac ki is szolgál (az interneten elérhető gyógyszerforgalmazók mindössze 4-5 százaléka működik legálisan). Viszont a szellemitulajdon-jogok érvényesítése és a hamisítás elleni küzdelem sarokpontja nemcsak az, hogy visszaszorítsa a kereslet-kínálat ördögi körét, hanem hogy erősítse az erre a területre fókuszáló, átfogó szemléletformálást és tudatosságnövelést is.

A felek többsége között már korábban is fennállt egy működő együttműködés, amelyet most megújítottak. A korábbi együttműködés mérföldkövet jelentett a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben, hidat épített négy gyógyszeripari szövetség, a gyógyszerhamisítási, valamint a hamisított gyógyszerek határon átnyúló forgalmazásához és kereskedelméhez kapcsolódó ügyekben eljáró hatóságok, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet között. Ez a kör pedig a megállapodás felülvizsgálata által a gyógyszer-nagykereskedők képviseletével kibővülve most még teljessebbé válhat, az eljárásokat még hatékonyabbá téve.

 

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2023/07/13