Látványos növekedés az akkumulátor és más villamosenergia-tároló technológiák innovációja terén

Kiemelkedő volt az akkumulátorok és más villamosenergia-tároló technológiák terén tapasztalt szabadalmi tevékenység növekedése az elmúlt több mint egy évtizedben. Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) „Innováció az akkumulátorok és a villamosenergia-tárolás terén ‒ globális elemzés szabadalmi adatok alapján” című kutatása szerint 2005 és 2018 között évente és világszerte 14 százalékkal nőtt a szabadalmi tevékenység, ami négyszer gyorsabb az összes technológiai terület növekedési átlagánál.

A jelentés 2000-től kezdődően globális adatokat és elemzéseket ad közre a villamosenergia-tárolás terén benyújtott nemzetközi szabadalomcsaládokat véve alapul, összesen több mint 65 ezret. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a villamosenergia-tároló kapacitás kulcsszerepet játszik a tiszta energia-technológiákra való áttérésben. „A villamosenergia-tároló technológia kritikus jelentőségű, amikor az elektronikus mobilitás és a megújuló energiákra való áttérés igényének kielégítéséről van szó, ami nélkülözhetetlen, ha csökkenteni akarjuk a klímaváltozás káros hatásait” – mondta az ESZH elnöke, António Campinos. „A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzései világossá teszik, hogy a villamosenergia tárolásának exponenciálisan kell növekednie a következő években ahhoz, hogy lehetővé tegye a világ számára a klíma-és fenntartható energiacélok elérését” ‒ fejtette ki Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A jelentés rávilágít arra, hogy Ázsiának és különösen Japánnak vezető szerepe van az akkumulátor innovációban, Európa is még versenyben van, különösen az új, kialakulóban lévő technológiák terén, köszönhetően a KKV-k és a kutatóintézetek erős innovációs erőfeszítéseinek is.

A következőkben olvashatják az ESZH közleményét az ESZH-IEA közös tanulmányról, valamint megtekinthetik az ESZH-IEA közös videóját a Youtube-on és a Facebookon az alábbi linkeken:

https://www.epo.org/news-events/news/2020/20200922.html

YouTube:
Widescreen: https://youtu.be/zkh2NFlG1h4
Square version: https://youtu.be/FnhG8C9J5sc

Facebook:
https://facebook.com/europeanpatentoffice/videos/372391203928966/

2020/09/24