Megtartotta 32. közgyűlését a Design Világszervezete

Háromnapos online konferenciát rendezett a Design Világszervezete (World Design Organization - WDO) 32. közgyűlése alkalmából. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések számtalan izgalmas témát érintettek. Az első nap középpontjában a Kutatási és Oktatási Fórum állt, ami a designoktatás jövőjét vizsgálta számos tematikus előadáson és beszélgetésen keresztül, köztük a BEDA, CUMULUS és EUIPO képviselőinek részvételével. A konferencia második napja úttörő jellegű, innovatív vezérgondolatokat, vitaindító témákat és panelbeszélgetéseket tartalmazott, amelyek a jövőbeli lehetőségeket vizsgálták a design, a kultúra és a technológia szempontjából.

A kizárólag a szervezet tagjainak részvételével zajló 32. közgyűlésre a konferencia harmadik napján került sor. A Design Világszervezetének 65 éves történetében ez volt az első alkalom, hogy az eseményt teljes mértékben a virtuális térben tartották meg. Az esemény részeként a WDO tagszervezetei megválasztották az alelnököt és elnökséget a 2022-2023-as időszakra. A szervezet új elnöke eddigi alelnöke, David Kusuma lett, aki beszédében kiemelte azt a négy kulcsfontosságú elemet, amelyre elnöksége alatt összpontosítani fog: a partneri közösségépítést, az új tagszervezetek bevonását, az új célkitűzéseket a design területén és az adatokra való építkezést. Kusama úgy látja, világszinten szükséges a design gazdasági szerepének méréséhez a részletes összemérhető statisztikai adatgyűjtése, hogy világos képet kapjunk jelenlegi környezetünkről és a jövőbeli trendekről. Az elnök kiemelte: ki kell fejlesztenünk azokat az eszközöket is, amelyek figyelemmel kísérhetik a design hatását a társadalmi és gazdasági fejlődésre, amit olyan szervezetekkel együttműködve lehetne megvalósítani, mint például az ENSZ.

A 2022-2023-as időszak új elnöksége:

Elnök:

  • David Kusuma, Termékmenedzsmentért és innovációért felelős senior alelnök, Oregon Tool (USA)

Alelnök:

  • Prof. Thomas Garvey, docens, Ipari Formatervezési Iskola, Carleton Egyetem (Kanada)

Elnökség:

  • Anne Asensio, Dassault Systèmes (Franciaország)  
  • Luis Calabuig Parras, Valencia Design Főváros Egyesület (Spanyolország)
  • Chi-Yi Chang, Tajvani Design Kutatóközpont (Tajvan, Kínai Tajpej)
  • Eray Sertac Ersayin, ETMK Törökországi Ipari Formatervezők Társasága (Törökország)
  • Prof. Lilian Gonzalez, Anahuac Egyetem (Mexikó)
  • Prof. Pier Paolo Peruccio, Torinói Politechnikum (Olaszország)
  • Meghan Preiss, Amerikai Ipari Formatervezők Társasága (IDSA) (USA)
  • Makiko Tsumura, Japán Design Promóciós Intézet (Japán)
  • Pradyumna Vyas, Indiai Iparszövetség (CII) (India)

A Design Világszervezete az ipari formatervezés nemzetközi szakmai szervezete, amely a „Design for a Better World” célkitűzése nevében, alapozva az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődési stratégiára, támogatja és elősegíti a designvezérelt innovációkat és az azzal kapcsolatos szemléletformálást, hozzájárulva ezzel a gazdasági-, a társadalmi- és kulturális fejlődéshez, valamint a környezetünk élhetőbbé tételéhez. A WDO-nak ma már több mint 180 tagszervezete van, köztük a Magyar Formatervezési Tanács, amelyek többtízezer ipari formatervezőt képviselnek szerte a világon.

2022/03/04