Lendül a gazdaság: kulcs a design

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat

2010. október 4-én adták át az kiemelkedő alkotásokat elismerő Magyar Formatervezési Díjat és a cégeket, vállalatokat kitüntető Design Management Díjat. Az idei díjazott és kiállított pályamunkák október 5. és 24. között tekinthetőek meg a Néprajzi Múzeumban.

A négy különböző kategóriában – termék, terv, diák, vizuális kommunikáció - a 264 beérkezett pályamunkák alapján a dr. Pohárnok Mihály elnöksége alatt működő bírálóbizottság nagy örömmel állapította meg, hogy a hazai gazdasági szereplők, elsősorban a kis- és középvállalatok is egyre inkább felismerik a formatervezés jelentőségét. Nemcsak az utóbbi évek, hanem az idei pályamunkák között is számos jó példát találni, ami ezt támasztja alá.

Ezt bizonyítja az is, hogy a Magyar Formatervezési Díjat idén jelentős arányban termékeknek ítélte oda a szakmai bírálóbizottság. A díjazottak kétharmada ebbe a sorba illik: így a fénycsatorna, az üvegvédő biléta és a cserélhető peremű kerékpáragy is, amelyeket termék kategóriában neveztek, de ide tartozik a diák kategóriában elismert, újrahasznosított anyagból készülő, "székely rakottas" bővülő táska is. A várandós anyukáknak tervezett MP3-lejátszó a terv kategóriában indult ugyan, de a májusi nevezési határidő óta már egy külföldi gyártóra talált.

A gazdaság és design kapcsolatát kívánja erősíteni az elmúlt évben életre hívott Design Management Díj is. Az elismeréssel olyan vállalatokat, intézményeket vagy szervezeteket díjaznak, akik a design-t példaértékűen integrálják a mindennapjaikba. Ezt az elismerést 2010-ben a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. érdemelte ki.

"Az Európai Unió kézzelfogható törekvéseket fogalmaz meg azzal a céllal, hogy az EU-n belül a design gazdaságélénkítő szerepét minél előbb a megfelelő polcra emeljük. Ebből a szempontból Európa legbefolyásosabb országai, így elsősorban Finnország, Dánia és Anglia kihasználják a design-ban rejlő gazdasági lehetőségeket, mert a formatervezésben a fenntartható innováció eszközét látják. Más tagországok azonban ma még kevesebb figyelmet fordítanak erre a területre. Ezen kíván változtatni az EU, és ezt a cél szolgálja az is, hogy a Magyar Formatervezési Díjjal és a Design Management Díjjal több olyan hazai jó példát emelünk ki, amelyekből kitűnik, hogy érdemes a design-ba invesztálni a sikeresség érdekében. Másokat is arra buzdítunk tehát, hogy használja ki a formatervezésben és a hazai tehetségekben rejlő pozitívumokat a saját üzletének a fellendítéséhez!" – mondta el dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a Magyar Formatervezési Díj ünnepélyes átadója kapcsán.

A Design Hét Budapest 2010 (október 1-10.) programsorozat része a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása.
http://www.designhet.hu/