SZELLEMI TULAJDON VILÁGNAPJA: ELŐTÉRBEN A KREATÍV ÉS INNOVATÍV NŐK

Budapest, 2018. április 26. csütörtök – Bátor, alkotó magyar hölgyek projektje is Millenniumi díjban részesült idén a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából, amelynek idei mottója: „A változás előmozdítói: kreatív és innovatív nők.” A nemzetgazdasági miniszter és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke által átadott díjjal a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézményeket, valamint innovatív projekteket és társaságokat tűntetett ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).  

„Magyarország egyik legfontosabb érdeke egy olyan gazdasági és társadalmi környezet biztosítása, amely kedvez az új tudományos eredmények, innovatív megoldások megszületésének, és ezzel együtt alkotóik számára megfelelő védelmet is teremt” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a leendő kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a vállalati innováció erősítése, az egyetemi és a vállalati kutatás-fejlesztés támogatása és a közöttük lévő kapcsolati rendszer erősítése áll.

„Csak a szellemi tulajdonjogok által védett technológiának van gazdasági relevanciája. Ami mindenki által szabadon másolható, nem bír piaci értékkel. Az innováció csak megfelelő szellemi tulajdonvédelem mellett növeli a GDP-t és az exportot, tesz elérhetővé ezen keresztül magasabb profitot és béreket. Kizárólag így biztosítható a kutatás-fejlesztés és a kreatívipari erőfeszítések megtérülése” – hangsúlyozta Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Hozzátette: az innovációból és kreatíviparból származó gazdasági haszon mindig annál a gazdasági szereplőnél fog megjelenni, aki a szellemi tulajdonjogok tulajdonosa.

Łuszcz Viktor szerint Magyarország magas jövedelmű országgá válásában kulcselem az, hogy ezek a jogok hazai jogosultaknál jöjjenek létre. Ehhez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a maga részéről minden támogatást megad, kezdve a csekély összegben megszabott bejelentési díjaktól az ingyenes tanácsadásig. Emellett a magyar állam az Iparjog pályázatokon keresztül nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szabadalom, design, védjegyoltalom megszerzését is támogatja.

„A Szellemi Tulajdon Világnapjának megünneplése egyben kiváló alkalmat is kínál annak bemutatására, hogy a szellemitulajdon-védelem rendszere hogyan segítheti az innovatív és kreatív nőket és mindenki mást abban, hogy remek ötleteiket a piacon is kamatoztatni tudják” – tette hozzá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

 

A Millenniumi Díj kitüntetettjei 2018-ban
 

Ivócsap Projekt - Az Ivócsap Projekt egy olyan innovatív és kreatív kezdeményezés, amit a köztéri ivókutak hiánya hívott életre. Az ivócsapokat négy magyar egyetemista lány találta ki és valósította meg, gépészmérnökök és kivitelezők segítségével. A szerkezet bármely magyarországi tűzcsapot képes másodpercek alatt ivókúttá alakítani ott, és amikor éppen szükség van rá, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. A csapokat a Fővárosi Vízművek Zrt. üzemelteti. Alkotók: Zétényi Zsófia, Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zoletnik Zsófia.

Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.- A cég által kifejlesztett “Platio” egy elsődlegesen kültéri, moduláris energiatermelő térburkoló rendszer, igény szerint különböző információs technológiai eszközökkel is felszerelhető. Hálózatfüggetlen, környezetbarát energiaellátást biztosít kültéri eszközök számára. A nagyteljesítményű napelemcellákat olyan esztétikus térburkoló elemekbe integrálja, melyeknek az alapja újrahasznosított műanyag. A napsütéses órákban megtermelt áram a közvilágítás, közlekedési irányítás működtetésére használható. Alkotók: Sziszák Imre, Cseh József, Ilyés Miklós

Copy21. com blog - A Szerzői jog a 21. században c. blog 2009-ben indult. Eredendő célkitűzése a digitális szerzői joggal kapcsolatos legfrissebb hírek feldolgozása és elemzése volt, terepet adva kritikai gondolatoknak, vendégposztoknak egyaránt. Mára – köszönhetően a szerzői kör bővülésének is – a szerzői jog számos területéről ismertet aktuális jogeseteket, cikkeket, foglal össze szakvéleményeket. A blog kiemelkedő szerepet játszik a szerzői jogi tudatosság erősítésében és szerzői jogi műveltség terjesztésében. Alkotók: dr. Mezei Péter, dr. Békés Gergely, Gyömbér Béla, dr. Harkai István, dr. Újhelyi Dávid

EGIS Gyógyszergyár Zrt. - A társaság több mint nyolcvan éves kutatási tapasztalattal rendelkezik, a kutatás-fejlesztésben jelenleg mintegy 500 fő dolgozik. Regionális szinten is kiemelkedően innovatív vállalat: a közép-kelet-európai vállalatok közül az egyik legnagyobb összeget fordítja kutatás-fejlesztésre: a 2016/2017-es üzleti évben 13 milliárd forintot költöttek erre a célra és 10 új termékcsaládot hoztak forgalomba. Az elmúlt két évben itthon és külföldön összesen 17 szabadalmi bejelentést tettek, 29 szabadalmat szereztek.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Tulajdona hagyományosan minden évben ezen a napon publikálja Éves jelentését, amely itt érhető el: http://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/sztnh2017_web_2.pdf  

A Millenniumi Díjjal kitűntetettekről rövid riportfilmek itt tekinthetők meg:
https://www.youtube.com/watch?v=GLrPW2u2Op4

__________________________________________________________________________

A Milleniumi Díjról:

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO, Genf) 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy minden év április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményeik védelmének szentelt világnappá nyilvánítja. Ezen a napon világszerte elismerik az emberi tudást, képzelőerőt és kreativitást. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalmának népszerűsítését tűzte ki célul ezzel a díjjal. A díjat a hivatal – korábban Magyar Szabadalmi Hivatal – elnöke alapította a magyar millennium évében 2000-ben.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivataláról:

A több mint 120 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sokrétű tevékenységet végez az iparjogvédelem és a szerzői jog intézményrendszerén belül. A magánszemélyek és a vállalkozások az alkotásaikat és az innovációikat nyilvántartásba vetethetik és megvédhetik az utánzástól: a találmányokra szabadalmat, a nevekre és logókra védjegyoltalmat, a design-ra formatervezésiminta-oltalmat lehet szerezni. A szerzői jogi védelem kapcsán is számos szolgáltatással áll az SZTNH ügyfelei rendelkezésére. A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével összefüggő kérdésekkel is megkereshető a hivatal, amellyel a szolgáltatási kínálat immár az innovációs folyamat valamennyi lényeges elemére kiterjedt. 2017 végétől a korai fázisú vállalkozások (köznyelven: startup) és a korai fázisú vállalkozásokat támogató vállalkozások nyilvántartásba vétele iránti eljárás is a hivatal hatáskörébe tartozik.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felelős valamennyi szellemi tulajdon védelmével összefüggő kérdésért, valamint képviseli Magyarországot a regionális és nemzetközi szervezetekben. Részt vesz az Európai Uniós tagságból fakadó kötelezettségek ellátásában, valamint aktív szerepet tölt be a bilaterális szellemitulajdon-védelmi együttműködésekben is. Ügyfélbarát hatóságként azon dolgozik kiváló szakembereivel, hogy a magyar gazdaság és társadalom igényeit szolgálja.

Letölthető Sajtóközlemény itt érhető el»

2018/04/27