SAJTÓKÖZLEMÉNY — Elindult a 2022-es Design Management Díj pályázat

        

 

A designtudatosság, a design alapú gondolkodás elengedhetetlenül szükséges egy 21. századi vállalkozás működtetéséhez. A Design Management Díj 2009-es alapítása óta olyan szervezeteket díjaz, amelyek a designmenedzsment hatékony beemelésével kimagasló eredményeket és sikeres működési modelleket mutatnak fel, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) több mint tíz éve díjazza a designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket. A Design Management Díjra (DMD) 2022-ben is bárki jelölhet látókörébe eső kiváló szervezeteket, vállalkozásokat vagy intézményeket, a jelöléseket 2022. május 25-ig lehet e-mailen benyújtani. Amennyiben saját szervezetét nevezné, a nevezés és a pályázati dokumentáció benyújtási határideje 2022. június 15. A díjazott oklevélben és bruttó egymillió forint pénzjutalomban részesül, amelyet a Budapest Design Week 2022 keretében megrendezett ünnepélyes gálán vehet át.

Az MFT által felkért szakmai bírálóbizottság a pályázatok zsűrizésekor idén is olyan szempontokra figyel, mint a felelős felhasználói magatartás ösztönzése, a fenntarthatóság és társadalmi érzékenység, illetve a design-thinking érvényesülése a vállalati kultúrában. Emellett alapvető szerepet játszik a kiválasztásban a designmenedzsment szemlélet szervezeti integrációjának mértéke, illetve a pályázónak a designmenedzsment-stratégia alkalmazása által elért eredményei.

A szakmai zsűri tagjai: Dr. Simon Attila, a bizottság elnöke (a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens, a Magyar Formatervezési Tanács tagja); Dr. Antos László (a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója); Bachmann Bálint DLA (építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, MFT-tag); Dr. Bendzsel Miklós (a Magyar Mérnökakadémia elnöke, az MFT elnökhelyettese); Kováts Adél (színművész, a 2021-ben DMD díjazott Radnóti Miklós Színház igazgatója,); Dr. Németh Edit Eur. Erg., (ergonómus, a Neumann János Egyetem dékánhelyettese, MFT-tag).

Az elmúlt évek igazolták, hogy a designmenedzsment a gazdaság minden területén fontos eszköz lehet: a díjazottak között ugyanúgy akadtak kis- és középvállalatok, mint nonprofit intézmények, kifejezetten designnal foglalkozó vagy kereskedelmi profilú cégek. A nyertesek között találjuk a budapesti Radnóti Miklós Színházat, a Plydesign bútoripari céget vagy a Varga-Flexo nyomdaipari vállalkozását. Ugyan a fenti intézmények és cégek háttere, működési területe rendkívül különböző, közös bennük a design-thinking alapú perspektivikus, szisztematikus építkezés, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjainak szem előtt tartása, mindez a kreativitás és a tervezői érzékenység révén egy megoldásban egyesíti a felhasználói igényeket, a technikai lehetőségeket és az üzleti siker feltételeit.

„A designmenedzsment eszköztára egymásra épülő elemek sorából válik komplex rendszerré, amelynek hatékonyságát, sikerét nemzetközi elemzések is alátámasztják.  A designszemléletet képviselő vállalkozások egész Európában egyre komolyabb gazdasági jelentőséggel bírnak, sőt hozzájárulnak a társadalmi és kulturális fejlődéshez, hatásukat egyfajta innovációs katalizátorként, más iparágakban is kifejtik” – fejtette ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

A Design Management Díjra való jelölés határideje 2022. május 25. éjfél, a nevezéseket és pályázati anyagokat pedig 2022. június 15. éjfélig kell benyújtani az mfti [169] hipo [961] gov [961] hu e-mail címre.

A részletes pályázati feltételek és az aktuális felhívás ezen a linken találhatók.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2022/05/02