SAJTÓKÖZLEMÉNY – Budapesttől Szolnokig is elérhet majd az SZTNH digitalizált dokumentumainak hossza

Folyamatosan zajlik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) dokumentumainak digitalizálása és a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon való közzététele. A hivatal Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött iratok és kiadványok közül most újabb, közel 450 ezer oldalnyi érhető el már bárki számára a Hungaricanán.

Hazánk egyik legnagyobb nemzeti értékeket felvonultató gyűjteményét teszi online is elérhetővé a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az SZTNH digitalizálási projektjével támogatja a kulturális értékekhez való szabad, ingyenes hozzáférést, ami a jelenlegi, pandémiás helyzetben különösen nagy segítség a kutatóknak, illetve az érdeklődőknek. A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával számtalan olyan egyedi dokumentum található meg online, amely része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem található meg.

„A digitalizálás folyamatosan zajlik: év elején már 10 ezer oldalnyi egyedi és pótolhatatlan szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadvány vált elérhetővé, mostanra ez a szám 450 ezer oldalnyival nőtt, ami 3009 újonnan kutatható dokumentumot jelent. Például eddig még a személyes kutatások is csak egyedi esetben voltak lehetségesek a 16 védjegylajstromkönyv tekintetében, amelyekben igazi kincsnek számító eredeti védjegyek, termékcímkék érhetők el. Szerepelnek bennük többek között eredeti Unicum és Törley védjegyek, palack címkék is” – emelte ki a folyamat kapcsán Pomázi Gyula, az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A szintén elérhető Központi Védjegyértesítők számaiból könnyedén megismerhetőek a XX. század első felének védjegyei, és a szöveges keresés segítségével akár cégnevekre is kutathatunk. Az 1896-ban alakult Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. (Tungsram) nevével kapcsolatban például több mint 100 közleményt találhatunk meg. De már kereshetők a hivatal létrejöttét követő bő 20 évben megadott szabadalmak leírásai is: a Siemens cégnek például több mint 1000, többek között a villamosközlekedéssel kapcsolatos műszaki megoldásaira bukkanhatunk rá. A digitalizált könyvek közül pedig érdemes kiemelni Jedlik Ányos Természettan elemei. Súlyos testek természettana című, 1850-ben kiadott művét, amely az első magyar nyelvű egyetemi fizika tankönyv volt.

A mostanra digitalizált közel 450 ezer oldal a Hungaricana könyv és dokumentumtárban jelenleg elérhető 16,2 millió oldal 3 százaléka, amivel dobogós helyen szerepel hivatalunk. „Ha a jövőben az összes szabadalmi leírást, ami nagyjából 1 millió oldalt jelent, fel tudjuk tölteni a Hungaricana portálra, akkor oldalszámra az SZTNH lenne a legnagyobb mennyiségű tartalmat publikáló szervezet az oldalon. Ha egy oldalt A/4-esnek veszünk és a hosszabbik oldaluknál tesszük őket egymás mögé, akkor közel 92 kilométert lehetne lépdelni rajtuk. Ez nagyjából a Budapest – Szolnok távolság” – hangsúlyozta Pomázi Gyula.

A digitalizált és Hungaricana projektek elérhetőek itt.

2021/03/14