SAJTÓKÖZLEMÉNY – 125 évnyi találmány és védjegy válik digitálisan elérhetővé

Több százezer oldalnyi kulturális és ipartörténeti dokumentumot digitalizáltat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Magyarország egyik legrégebbi hivatala, amely jövőre ünnepli 125. évfordulóját, több mint 3 ezer folyóméternyi szabadalmat, védjegyet és egyéb szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos könyvtári dokumentumot őriz könyvtárában. Jövőre tovább nő az online is elérhető tartalmak száma, amelyek között olyan híres találmányok is megtalálhatóak lesznek, mint a villanyóra, a golyóstoll vagy a Kalmopyrin® hatóanyagának eredeti dokumentumai vagy a több, mint száz éve érvényes védjegyek, mint például az Apenta®, és marketing vagy reklámtörténeti értékek. A koronavírus járvány hatására a hivatal 2020-ban számos területen rohamos fejlődésen ment keresztül, nem csak digitalizálás tekintetében, de az infrastruktúra fejlesztés területén is.

Az elmúlt 125 évben keletkezett dokumentumokat a hivatal alapításkor létrehozott könyvtárában őrzi a hivatal, amelyekből a szervezet először 10 ezer oldalnyi egyedi és pótolhatatlan szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadványt tett közzé a HUNGARICANA közgyűjteményi portálon. A könyvtár fenntartójaként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatja a kulturális értékekhez való szabad hozzáférést, amit a jövőben tovább erősítenek. A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával hazánk egyik legnagyobb nemzeti értékeket felvonultató gyűjteményét teszi online is elérhetővé az SZTNH. A könyvtárban ugyanis számtalan olyan egyedi dokumentum található, amely része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem található meg.

A pandémia rávilágított, hogy az egyedi értékkel bíró dokumentumoknál is nő az igény az állandó elektronikus hozzáférés iránt és jól érezhető az egyre nagyobb ügyféligény az elektronikus ügyitézésre is.” – mondta el Pomázi Gyula, a hivatal elnöke. Hozzátette: „A járvány hatására a hivatalhoz érkező elektronikus beadványok száma is több, mint két és félszeresére emelkedett a pandémia előtti időszakhoz képest, emellett 2020-ban a könyvtári adatbázis igénybevétele is megduplázódott. A digitalizálási projekt emellett rámutat arra is, hogy a szellemi tulajdon nem egy újdonság, már a korabeli cégek is nagy hangsúlyt fektettek az innovatív ötleteik védelmére.

Az SZTNH szemléletformáló munkája során egyre több gazdasági szereplő figyelmét hívja fel arra, hogy a szellemitulajdon-védelem nem csak versenyképesség növelő tényező lehet a vállalkozások életében, hanem ennek segítségével jelentős gazdasági előnyre is szert tehetnek.

A digitalizálás 2021 márciusától folytatódik, amikor mintegy fél millió oldallal bővül az online tartalom. Az 1890-es évektől egészen az 1950-es évekig bejegyzett találmányokat, szabadalmakat, védjegyeket és az ezekről szóló hivatalos értesítőket, mutatókat teszi elérhetővé magánemberek, kutatók és vállalkozások számára. Az érdeklődők így egyszerre tudnak keresni az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Budapest Főváros Levéltára, az Országgyűlési Könyvtár, a Fortepan és több tucat további intézmény digitalizált dokumentumaiban. Egy helyen lesznek megtalálhatóak a szabadalmak, a védjegyek, az újsághirdetésekben megjelenő reklámok, a jogesetek, továbbá a cégekhez kapcsolódó fotók és tervrajzok is.

A digitalizált projektek elérhetőek itt és itt.

2020/12/30