Megmozgatta a divat és design innovátorait a HFDA Startup Program

Tizenegy ígéretes divat- és designipari projekt megvalósulásához biztosít üzleti képzést, szakmai mentorációt és befektetési lehetőséget a Magyar Divat & Design Ügynökség, a Startup Campus, valamint az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures tőkealapkezelő programja. A szervezők célja, hogy az ágazat fellendítése érdekében hazánkban is létrehozzanak egy értékteremtő divat- és designipari startup közösséget.

Rekordszámú, összesen 61 beérkezett pályázattal zárult az idei HFDA Startup Program jelentkezési időszaka. A Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), a Startup Campus startup inkubátor és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures tőkealapkezelő közös startup programjára divat- vagy designipari ötletekkel és prototípusokkal lehetett jelentkezni. Számos egyetemi hallgatót is sikerült mozgósítani: összesen 27 olyan csapat pályázott, melyekben az új generáció tagjai is képviseltették magukat.  A nagy érdeklődés rámutatott arra, hogy még szűk iparági megkötéssel is számos innovatív ötlet és vállalkozni vágyó fiatal van Magyarországon.

A szakmai zsűri 11 csapatot választott ki, akik mind szakmai, mind üzleti szempontból ígéretesnek bizonyultak. A kiválasztott pályázatok között hasonló arányban találhatók divat-, illetve designipari fejlesztési koncepciók. Több csapat jutott be belsőépítészeti, lakberendezési vagy bútorötlettel, de van példa szabadidős termékre is, míg a divatprojektek között erős trendnek bizonyult a fenntarthatóság és a textilipari innováció. Emellett azokat a csapatokat is értékelte a zsűri, akik az értékesítésben tapasztalható digitalizációs igényre nyújtottak választ például mesterséges intelligencia használatával.

A kiválasztott csapatok a következő hetekben egy online vállalkozásfejlesztési képzésen vesznek majd részt, amelyet szakmai és üzleti egyéni mentoráció egészít ki, hogy a résztvevők készségszintre fejleszthessék a tanult ismereteket. A program emellett értékes iparági visszajelzést és iránymutatást is nyújt one-to-one beszélgetések formájában. A Hiventures által a tőkebevonással kapcsolatos kérdéseikre is választ kapnak az inkubáció csapatai, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától érkező szakemberek segítségével pedig a szellemitulajdon-védelemről is megtanulhatják a legfontosabb információkat, amire egy vállalkozásnak szüksége lehet. A programot december elején egy Demo Day zárja, ahol a legjobb csapatok befektetők előtt prezentálhatják ötleteiket és így 15 millió forintos kezdőbefektetést is szerezhetnek.

„A divat- és designipar mára már világszerte egy tudás-intenzív ágazattá vált: a versenyképesség kulcsa a legújabb technológiai és informatikai innovációk alkalmazásában rejlik. Integratív és koordinatív szakmai szervezetként keressük azokat az iparági együttműködéseket, melyekkel elősegíthetjük a digitális megoldások megjelenését az ágazat minden szegmensében. A HFDA Startup Programra jelentkezők nagy száma mutatja, hogy mennyi innováció és fejlődési lehetőség rejlik az iparágban” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

________

A Startup Campusról

A Startup Campus egy nemzetközi innovációs központ és startup inkubátor. Vállalati és állami partnerei számára fejleszt és valósít meg innovációs programokat: oktatási, inkubációs, befektetési, értékesítési és külföldi piacra lépési szolgáltatásokkal segíti az innovatív projekteket ötlet fázistól a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-kig. Programjait nemzetközi csapat valósítja meg, jelenleg három országban és öt városban. A Startup Campus küldetése, hogy üzleti alapon hozzon létre a társadalom számára hasznos értékeket.

Kapcsolattartó: Tossenberger Tamás, kommunikációs vezető, tamas [961] tossenberger [169] startupcampus [961] hu, +36 30 429 98 78

További részletek a Startup Campus honlapján: www.startupcampus.hu 

 

A Hiventuresről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealapjaként, Európai Uniós és saját forrásból, több mint 271 milliárd forintnyi tőkével támogatja a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémát, finanszírozást biztosítva az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig. Ebben a folyamatban szakmai támogatónk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A magyar vállalkozások fejlődésének tőkefinanszírozó partnereként a Hiventures küldetése, hogy új lehetőségeket teremtsen a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív startupoktól indulva, a hagyományos kis- és középvállalkozásokon át egészen a nagyvállalatok finanszírozásában egy fenntartható és versenyképes vállalkozói ökoszisztéma kialakítása érdekében Magyarországon és a régióban.

Bővebb információ a www.hiventures.hu és kkvpro.hiventures.hu weboldalakon található.

 

A Magyar Divat & Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalataként alakult meg 2018-ban, két kiemelt részleggel: divatipar és designipar. Az ügynökség célja a hazai divat- és designipar nemzetközi ismertségének és elismertségének növelése, ezen keresztül pedig az országimázs erősítése. Emellett legfontosabb feladatai közé tartozik az export növelése, a hazai gyártói háttér erősítése és fejlesztése, a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudás fejlesztése. Integratív szervezetként kiemelt célja a divat- és designiparágban tevékenykedő hazai és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai koordináció megvalósítása, ami elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez.

Kapcsolattartó: Pusztai-Pintér Szonja, marketing és kommunikációs igazgató, info [169] mddu [961] hu 

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivataláról

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányzati főhivatal, amely a szellemi tulajdon hazai és nemzetközi védelmével is foglalkozik. Egy startup indulásánál elengedhetetlen, hogy az innovatív vállalkozók ötletei megfelelő időben váljanak védett szellemi tulajdonná, ezért az UNI Győr Startup Program csapatait is az SZTNH szakértői készítik fel a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben.

További információ: Gyulasi Georgina sajtófőnök, SZTNH, georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu

2020/10/13