Koncepció a használatiminta-oltalmi szabályozás módosítására

A szellemi tulajdon védelmére 2013-ban elfogadott nemzeti stratégia (a Jedlik-terv) a belföldi iparjogvédelmi oltalomszerzés esélyeinek javítása érdekében stratégiai célként határozta meg a használatiminta-oltalmi rendszer továbbfejlesztési lehetőségeinek feltérképezését és az ügyfelek igényeihez igazodó finomhangolását.

Ennek megvalósítása érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2015 novemberében előzetes vitaindító anyagot tett közzé a használati minták oltalmáról szóló 1991. évi XXXVIII. törvény felülvizsgálatának irányairól egy kérdőív formájában. A kérdőívre beérkezett válaszok feldolgozását követően az SZTNH elkészítette és 2016 áprilisában nyilvánosan közzétette a használatiminta-oltalmi szabályozás módosítására vonatkozó első koncepcióját, lehetőséget biztosítva az érdekeltek részére álláspontjuk kifejtésére.

A koncepcióval kapcsolatban a szakmai és társadalmi szervezetektől, valamint a mintaoltalmi rendszer használóitól érkezett rendkívül heterogén észrevételek alapján, igazodva a rendelkezésre álló mozgástérhez, az SZTNH szándéka szerint egy kiegyensúlyozott, koherens és a rendszer javítását szolgáló módosítási javaslatcsokor jött létre, amely – egyes anyagi jogi kérdések tisztázásán és a jogérvényesítési rendelkezések finomhangolásán túl – az eljárási szabályok áttekinthetőségét is fokozza majd.

A véglegesített koncepció alapján megkezdődik a kodifikációs munka, amelynek során a jogalkotás rendje által előírt szakmai, közigazgatási és társadalmi egyeztetések révén az esetlegesen fennmaradó vitás kérdések rendezésére is mód nyílik.

A végleges koncepció ide kattintva tölthető le.

 

2016/07/11