Interaktív IP kalauz KKV-k számára a 4IP Council-tól

Gyakorlatias, a vállalkozók támogatását célzó anyagokkal segíti a KKV-kat a 4IP Council. Ez az európai kutatási szervezet a European IP Helpdesk-kel közösen olyan interaktív kalauzokat készített, amelyek bemutatják, hogyan és mire használható az IP (Intellectual Property) a kis- és középvállalkozások szintjén. Tájékoztatóikban kitérnek a szabadalmakra, amelyek többek között a piacra jutást, vagy a pénzügyi támogatásokhoz való hozzájutást segítik, míg a szerzői joggal kapcsolatos tájékoztatók a jobb hírnév elérésében segítenek, vagy éppen azt mutatják meg, hogyan tehet szert egy KKV jogdíj bevételekre.

A 4IP Council oldalának KKV-k számára kijelölt része először végig vezet a legfontosabb kezdeti kérdéseken (https://www.4ipcouncil.com/4smes):

  • Mi is a szellemi tulajdon és milyen típusú védelemre lehet egy adott vállalkozásnak szüksége? Egy táblázat bemutatja a főbb típusokat és jellemzőiket, beleértve az üzleti titkot is.
  • Miért is érdemes a szellemi tulajdonnal foglalkozni egy KKV szintjén? Itt megtaláljuk a lejjebb bemutatott egyes tájékoztatókat oltalmi formákra bontva és az oltalomszerzés 4 főbb előnyére fókuszálva.
  • Hogyan tudom szellemi tulajdonomat cégem növekedésének a szolgálatába állítani? Egy fa elágazásain mutatja be, hogy a szellemi tulajdonjogok által biztosítható kizárólagosság, jóhírnév, kereskedelmi hasznosítás joga és az e jogokra alapozva bevonzható befektetések és támogatások milyen előnyökkel járnak a piaci működés szempontjából.

A rövid interaktív kalauzok között az érdeklődők a szabadalmak és a szerzői jog területén is elérhetnek hasznos tartalmakat.

A szabadalmak esetében a „4 Reasons to Patent” névre keresztelt útmutatóban meghatározott 4 fő elem a piacra jutás támogatása, az előnyösebb tárgyalási pozíció megszerzése a szerződések előkészítésének folyamatában, a további pénzügyi támogatásokhoz való hozzáférés és azok stratégiai jelentősége a K+F fejlesztésekben.

A szerzői jogi kalauz a jól csengő „4 Reasons 4 Copyright” címet viseli. E szerint a szerzői jog legnagyobb előnye a kisvállalkozások számára a versenyelőny megteremtése egy erős védelem és a kapcsolódó jogérvényesítés formájában. Emellett kiemeli a vállalkozás jóhírének növelését is a kreatív tartalmak révén. Mindez elősegítheti az együttműködést más cégekkel, amelyek segíthetnek a kreatív alkotások piacra juttatásában, vagy akiknek felhasználási jog révén engedélyezhető a felhasználás és ezzel jogdíj bevételre tehetnek szert.  A negyedik elem itt is a befektetők szemében a vállalkozás értékének növelése és az ezzel elérhető további támogatások.

A tájékoztatók előnye, hogy minden pontnál további információkat hívhatunk elő, példákat és kapcsolódó esettanulmányokat kaphatunk az üzleti életből, szerződéses gyakorlatból, ezzel is segítve, hogy a vállalkozások megtalálják a számukra előnyös megoldásokat.

Hasonló útmutató megjelentetését tervezik még a védjegyek és a formatervezési mintaoltalom esetében is a közeljövőben

2020/04/07