ESZH – EUIPO digitális konferencia a 3D nyomtatásról

A 3D nyomtatásról és annak a szellemi tulajdonra kifejtett hatásáról szervez digitális konferenciát az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2020. július 13-16. között.

António Campinos, az ESZH elnöke a következőt írja ajánlójában: „Miközben a globális termelői láncok meglepő módon törékenynek bizonyultak az elmúlt hónapokban, a műszaki innováció váratlan megoldásokat kínált.” Helyénvaló ezért, hogy az ESZH és EUIPO által közösen szervezett, első fontos virtuális konferencia a Negyedik Ipari Forradalom egyik legdinamikusabban fejlődő technológiáját, az additív gyártási technológiát (additive manufacturing, AM) veszi górcső alá. A gyakran csak 3D nyomtatásként emlegetett technológia átalakítja a hagyományos gyártást.

A 3D nyomtatás lehetővé teszi olyan termékek gyártását, amelyekről korábban azt gondoltuk, hogy nem lehetséges: protézisek, mesterséges korallzátonyok, repülőgép alkatrészek, sőt mi több 3D nyomtatású házak, vagy ami napjainkban talán még lényegesebb, lélegeztetőgépek gyors gyártását. Ezeket a termékeket testre lehet szabni, a logisztikai költségeket csökkenteni lehet, a gyártási ciklust fel lehet gyorsítani. A 3D technológia mindenütt jelen van, a divatipartól, a gyógyszergyártáson és az autóiparon át a repülőgépgyártásig. A lehetőségek tárháza hatalmas. De milyen kihívásokat jelent, ha a szellemitulajdon-védelemre gondolunk? A 3D nyomtatás hatással van a szellemitulajdon-védelem különböző területeire, beleértve a szerzői jogot, a szabadalmi oltalmat és a formatervezésiminta-oltalmat. Készen áll a szellemitulajdon-védelmi rendszer ezeknek a kihívásoknak a kezelésére? Ahogyan azt Christian Archambeau, az EUIPO ügyvezető igazgatója írja az esemény előszavában:”… a szellemi tulajdonjogoknak továbbra is fejlődniük szükséges, hogy el tudják látni a hagyományos szerepüket az innováció, a kreativitás és a társadalmi haladás ösztönzésében, biztosítva azt, hogy akik időt és pénzt fektettek be, hasznot tudjanak húzni az erőfeszítéseikből.”

A hét folyamán döntéshozók, vállalkozók, befektetők, feltalálók és szabadalmi, ill. védjegy ügyvivők osztják meg a tapasztalataikat és jövőképüket.

A virtuális konferenciával kapcsolatos főbb tudnivalók a következők:

  • A célközönség: KKV-k, kutatók, szellemitulajdon-védelmi szakemberek, döntéshozók és üzleti vezetők
  • A munkanyelv: angol
  • A virtuális konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  • Időpont: 2020. július 13-16.között, de lehet csak egy-egy napra is jelentkezni.
  • Jelentkezni a következő weboldalon lehet:

https://www.epo.org/news-events/events/conferences/3d-printing/registration.html

2020/07/02