Csalók próbáltak nyerészkedni az UEFA Szuperkupa szurkolóin

 

Közel 300 darab hamis maszkot és szurkolói sálat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a budapesti UEFA Szuperkupa szeptemberi mérkőzésén. A törvényesen működő sportszergyártók mintegy 600 millió eurótól estek el a hamistás következtében 2013 és 2017 között – derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) adataiból.

Az EUIPO legfrissebb felmérése szerint 2013 és 2017 között a sportszeripar értékesítésének 7,7 százalékát hamis termékek tették ki, azaz közel 600 millió eurótól estek el a jogszerűen működő sportszergyártók. Ezzel párhuzamosan megközelítőleg 200 millió eurós veszteséggel számolhattak az uniós tagállamok a sportszektorban és több mint 3000 munkahely (3286) szűnt meg az ágazatban az illegális termékek és kereskedelmük következtében a vizsgált időszakban.

Az EUIPO kutatása rávilágít, hogy sajnos a sportszeripart érintő hamisítási tevékenység hatalmas terheket ró mind a legitim gyártókra, mind az Európai Uniós tagállamokra, de az ellenőrizetlen forrásból származó árucikkek súlyos egészségügyi kockázatot is jelenthetnek a gyanútlan vásárlókra.” – figyelmeztet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese. Hozzátette: egészségünk megóvása és a gazdaság védelme érdekében különösen fontos, hogy sportszereket kizárólag márkaboltban vagy ellenőrzött üzletben, hálózatban vásároljunk.

A magyar hatóságok aktívan részt vesznek a hamis sporteszközök visszaszorítását célzó akciókban, így a 2020. szeptember 24-én a Budapesten megrendezett 46. UEFA Szuperkupa mérkőzésen is nagy számban képviseltették magukat a rendőrség, az önkormányzat, valamint a vámhatóság járőrei.  A nap folyamán összesen négy rajtaütésre került sor, ahol a vámtisztek százas nagyságrendben foglaltak le hamis - UEFA, Supercup, Bayern München, Sevilla, valamint Adidas logókkal ellátott - maszkokat és szurkolói sálakat.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több igazgatóságáról vettek részt pénzügyőrök a budapesti Szuperkupa labdarúgó mérkőzéssel kapcsolatos biztosítási és ellenőrzési feladatokban. Az egyenruhás pénzügyőrök jelenlétének célja az állampolgárok biztonságérzetének fokozása, a szellemi tulajdonjogokat sértő, hamisított, rossz minőségű áruk felderítése, a fogyasztók és a legális gazdasági szereplők védelme. Egyúttal annak megakadályozása, hogy a hamisításból származó bevételek a szervezett bűnözés más formáit, például a kábítószer- és emberkereskedelmet finanszírozzák. A NAV e szolgálati feladataival döntő szerepet vállal abban a világméretű gazdasági kihívásban, mellyel a társadalmaknak szembe kell nézniük a jogszerű, biztonságos és védett környezet fenntartása érdekében.” – fűzte hozzá a felderítési eredményekhez Bakai Kristóf Péter pénzügyőr ezredes, a NAV vámszakmai szakfőigazgatója.

A budapesti Szuperkupán a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos az előrelátás és hogy mekkora jelentősége van és a megfelelő márkavédelmi gyakorlatnak, hiszen a hamisítók nem kímélnek bennünket, és ez különösen igaz a nagy nevű márkák esetében.” – emelte ki Fulajtár Zsófia ügyvéd, a HENT Jogérvényesítési munkacsoport tagja, aki személyesen is jelent volt a Puskás Arénában.

2020/10/09