Az ötletek hasznosítása a célja az SZTNH és a BME együttműködésének

A kutatási eredmények és az ötletek minél több rétű hasznosítása a célja annak az együttműködésnek, amelyet szerdán írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A két intézmény vezetői jövőbe mutatónak nevezték a ma aláírt együttműködést, amely a külföldi egyetemek mintájára abban segíti az innovációs ökoszisztémában tevékenykedőket, hogy a szellemi tulajdonukat megvédjék és azt hasznosítani is tudják.

A védett szellemi tulajdon számának növekedését és az oktatásban való hangsúlyosabb megjelenést várják az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával való együttműködéstől – mondta el Józsa János, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora a szerdai rendezvényen. Hangsúlyozta, az egyetem az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett, hogy korszerű szellemitulajdon-kezelési rendszert alakítson ki és a kutatás-fejlesztési potenciáljához méltó szereplője legyen az innovációs ökoszisztémának. Józsa János kiemelte, a BME az együttműködéssel üzen az egyetemen tanulóknak és dolgozóknak, hogy erre a területre fordított plusz figyelemmel végezzék a szellemi munkát.

Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke kiemelte, egy korábbi együttműködést töltenek meg újabb tartalommal, ami a többi egyetem számára is minta lehet. Felhívta a figyelmet arra is, nem véletlen, hogy a hivatal jelmondata „Ötletből érték”. A közös munka ugyanis arról is szól, hogy az egyetem hallgatói és kutatói minél előbb megtanulják, hogyan tudják megvédeni és hasznosítani az eredményeiket, legyen szó hallgatók által alapított startupokról, vagy egyetemi tulajdonban lévő vállalkozásról. Hozzátette, ez külföldön már jól bevált gyakorlat az egyetemeken. Pomázi kiemelte, hogy a nagy érdeklődés miatt a múlt héten bemutatott Bevezetés az iparjogba című tankönyvet, amely közérthető formában, sok példával segít megérteni a szellemi tulajdon terültét, az SZTNH online is elérhetővé teszi

A két intézmény közötti megállapodás része, hogy az SZTNH szolgáltatásaival, szakértőkkel, valamint tantervvel, az oktatáshoz vendégelőadókkal, és tankönyvekkel támogatja az egyetemet, pályázati lehetőséget és szakmai gyakorlati helyet biztosít a hallgatóknak, közösen szerveznek szakmai programokat és kutatási bemutatókat. Az aláírt szerződésnek köszönhetően nő az egyetem oktatói és hallgatói közösségének iparjogvédelmi és szerzői jogi jártassága, nagyobb figyelmet kap az egyetem intézményi keretei között kifejlesztett kutatási eredmények jogvédelme és a hasznosítása.

Jókúti András, a BME Felsőoktatási és Ipar Együttműködési Központ BRIDGE irodájának iparjogvédelmi vezetője bemutatta a „Startup IP Guide” című kiadványt, amely segít a hallgatóknak, hogy vállalkozásuk elindításánál, vagy az oktatási és kutatási eredmények felhasználásánál felkészülten tudjanak a nyilvánosság elé, vagy éppen piacra lépni. Jókúti felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar egyetemeken még gyerekcipőben jár a spinoff hasznosító vállalkozások alapítása, azonban ez elengedhetetlen, hiszen van piaci jelentősége az egyetemen kifejlesztett találmányok hasznosításának.

Kotán Attila, a BME kancellárja elmondta, az SZTNH Science Parkba való költözése tovább fogja erősíteni a közös munkát. Hozzátette, az SZTNH segíti az eredmények mérhetőségét, aminek köszönhetően a Science Parkban megszülető tudásból gazdasági előnyre tehetnek szert az ott tevékenykedő intézmények.

2020/09/23