25. alkalommal adtuk át a Jedlik Ányos-díjakat

A kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, a kiemelkedő színvonalú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként átadtuk a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat kedden Budapesten, a Millenáris Startup Campuson. Az immár 25 éve rendszeresen megítélt elismeréseket Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára és Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

Gulyás Tibor kiemelte, hogy az iparjogvédelmi ügyek feldolgozása jelentősen felgyorsult az elmúlt 3-4 hónapban. Hozzátette, márciusban egyik napról a másikra létrehoztak egy járványalapot a vírushelyzet kezelésére, a tudományos-feltalálói tevékenységek támogatására. Az alap sikeresen biztosította a vírus megelőzéséhez, védekezéshez szükséges kapacitásokat. "Ebben a munkában jelesül teljesítettünk, s emögött a kimagasló feltalálói tevékenység, és innovációs teljesítmény áll" - fogalmazott.

Pomázi Gyula kijelentette: a hivatal jelesre vizsgázott a koronavírus okozta veszélyhelyzetben, és nagyot lépett előre a "digitális hivatallá" válás útján. Az ügyfeleket, azaz a kutatókat is dicséret illeti, mivel többségük rugalmasan alkalmazkodott a kialakult helyzethez és az ügyintézési rend változásaihoz - mondta.

Kitért arra, hogy a Jedlik Ányos-díjban az alapítása óta eltelt 25 évben több mint százan részesültek, jellemzően kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, továbbá ügyvivők, jogi képviselők, néhány alkalommal pedig hivatali munkatársak is.

Az SZTNH elnöke beszédében elmondta: „A több mint egy évszázados értékek megtartása mellett az SZTNH-nak számos változással, kihívással kellett és kell szembe néznie. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a szellemitulajdon-védelmi rendszer folyamatainak modernizációja terén lépést tartsunk a digitalizáció térhódításával, különösen kiemelt feladatként kezeljük az elektronikus ügyintézés fejlesztését. Ezen a területen az elmúlt hónapokban a COVID-19 járvány okozta vészhelyzet következtében tovább növekedett a hivatalra és ügyfeleire nehezedő alkalmazkodási kényszer. Szinte egyik napról a másikra kellett átállni a hivatali munkatársak és az ügyfelek számára egyaránt biztonságos munkavégzésre és ügyintézésre. Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a hivatal képes legyen a megszokott magas színvonalon ellátni alapvető hatósági feladatait. A korábbi informatikai fejlesztések eredményeként, továbbá a rendkívül gyors alkalmazkodás következtében a távmunkavégzés feltételei adottak voltak, a távoli elérést biztosító kapcsolatok a gyakorlatban is jól működtek. Pomázi hangsúlyozta azt is, hogy a vírust követő gazdaságélénkítő munkában fontos és meghatározó szerepe van a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának.

A 2020. évi Jedlik Ányos-díj elismerést Balogh Géza hangsugárzást kutató villamosmérnök, az Interton Kft. ügyvezetője, Kiss György Botond biológus-genetikus, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Központ Genetikai Intézetének nyugalmazott igazgatója, Mikófalvi Gábor iparjogvédelmi ügyvéd, a Magyar Védjegy Egyesület alelnöke, Simig Gyula, vegyészmérnök kutató, az Egis Gyógyszergyár nyugalmazott kutatási igazgatója, Vásárhelyi János, faipari mérnök, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi docens kapta. A díjazottak laudációját itt, a bemutatkozó filmeket pedig megtalálják a youtube csatornánkon és facebook oldalunkon is.

A rendezvényen átadták a hivatal által alapított 28. Magyar Innovációs Nagydíj innovációs különdíját az Agrártudományi Kutatóközpont (AKI) Növényvédelmi Intézetének a célzott kártevő rovarfaj viselkedéshez kialakított csapdák kifejlesztéséért.

A díj névadójára, Jedlik Ányosra 2020-ban születésének és halálának évfordulója kapcsán emlékeztek a szervezők. A kiváló természettudós, feltaláló, bencés paptanár és egyetemi professzor 220 évvel ezelőtt, 1800. január 11-én született, és 95 évnyi szorgalmas és eredményekben gazdag szellemi alkotói munkát követően, 125 esztendővel ezelőtt, 1895. december 13-án hunyt el. Így életének utolsó szakaszában 1895 nyarán még megélhette az első magyar szabadalmi törvény megalkotását és hatályba lépését.

2020/07/21