Missziónk: a design! – Évfordulóhoz méltóan gazdag programkínálattal várja a design rajongóit az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

2018. október 4-én veszi kezdetét a Design Hét Budapest rendezvénysorozat. Az ünnepélyes megnyitón – immár hagyományosan – sor kerül a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei elismertjeinek kihirdetésére is. Az évek során elért eredményeket jól bizonyítja, hogy az idén már tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest fesztivál, a vidéki társrendezvényekkel együtt, összesen mintegy 250 programot kínál. A jubileumi esemény díszvendége a design területén is nagyhatalomnak számító Németország, amely sztárdesignerek és ikonikus tárgyak bemutatásával kapcsolódik be a programsorozatba. A tizenöt napos fesztiválon a kiállítások, konferenciák, workshopok, bemutatók, előadások és közösségi akciók sora nemcsak arról tanúskodik, hogy a Design Hét Budapest mára nemzetközileg elismert és meghatározó rendezvénnyé nőtte ki magát, hanem egyúttal igazolja a design gazdasági jelentőségét és társadalomformáló erejét is. A programsorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami eddigi tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé vált. Noha az idei program legjavát az október 5. és 19. között megrendezett események adják, a kiállítóterek és partnerüzletek számos esetben akár egy hónapon keresztül is kínálnak programokat a nagyközönség számára. Ezekben a napokban a fővároson kívül Sopronban, Győrben, Debrecenben és Pécsett is a kortárs és 20. századi design áll a középpontban, ugyanakkor a Szentendrei Skanzen, még régebbre tekintve vissza, szellemi örökségeinkhez illeszkedő designpályázattal és egy ahhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel járul hozzá az országos programsorozat gazdag kínálatához.

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása adja az ünnepélyes felütést a Design Hét Budapest fesztiválnak. A Magyar Formatervezési Díj közel négy évtizede a hazai design legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. A Design Management Díj 2018-ban mérföldkőhöz érkezett, hiszen idén tíz éve, hogy átadják ezt az elismerést azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, melyek a designt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik. A díjazottak és legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyt adó óbudai Flashback Photo Studioban.

Az idei díjazottak és a kiemelt programok»

 

A díjátadóról készült rövid riportfilm a képre kattintva megtekinthető a Médiaklikk oldalán».

2018/10/05