Az Icsid meghirdette a Világ Design Fővárosa 2018 pályázatot

A WDC 2018 immár a hatodik ciklus lesz a díj életében.

A cím korábbi nyertesei a lehetőséget városuk támogatására, a gazdasági tevékenység ösztönzésére és a tanulási folyamatok elősegítésére tudták kihasználni. A kezdeményezés a városok vezetői számára is alkalom arra, hogy a design hatékony módszertanát a városigazgatás területén is alkalmazzák.
A pénzügyi megszorítások időszakában a városok abban érdekeltek, hogy költséghatékonyabb és innovatívabb módon hozzanak létre új értékeket az állampolgárok számára – nyilatkozta az Icsid elnöke, Dr. Brandon Gien. A WDC cím elnyerése lehetőséget biztosít a városok számára arra, hogy az állampolgárok életminőségének támogatása érdekében gyorsan valósíthassák meg designvezérelt céljaikat.

 

Dr. Brandon Gien

Dr. Brandon Gien

A pályázatok alapos értékelési folyamaton mennek át, különböző (a designtól a várostervezésen át a társadalmi és kulturális fejlesztésekig terjedő)  területek nemzetközi szinten elismert szakértőiből álló, öttagú bizottság tekinti át őket. A bizottság választja ki  az első körbe bekerült városokat, és végül dönt arról, melyik város nyerje el két évre a címet.

A 2018-as cím elnyerésére kiírt pályázatot értékelő bizottság tagjai:
- Dr. Meric Gertler, a University of Toronto elnöke (Kanada)
- Mr. Luyanda Mpahlwa, a DesignSpaceAfrica igazgatója (Dél-Afrika)
- Ms. Abigail Posner, a Google stratégiai tervezésért felelős igazgatója (Egyesült Államok)
- Taipei polgármestere (Taiwan)
- Dr. Brandon Gien, az Icsid elnöke (Ausztrália).

A WDC 2018 cím elnyeréséért indított pályázaton indulni szándékozó városok a pályázati anyagot és a "A Világ Design Fővárosává válni" című útmutatót a www.worlddesigncapital.com honlapról tölthetik le.  A pályázatokat 2015. március 31-ig fogadják be. A nyertest az Icsid közgyűlésén, 2015 októberében fogják kihirdetni.

World Design Capital® – WDC
Miközben rengeteg díj ismeri el az egyéni tervezési teljesítményeket, a Világ Design Fővárosa (WDC) egyedülálló, mivel célja, hogy minél szélesebb körben összpontosítson a design hatásaira – az urbanizáció, a gazdaság és a lakosság igényeire fókuszáló kérdésekben is. Ez a cím különleges lehetőség a kitüntetett városok számára, segítségével bemutathatják, hogy vonzó és innovatív designt képviselnek, valamint felhívhatják a figyelmet kiemelkedő és sikeres városi revitalizációs stratégiájukra.
A Világ Design Fővárosa kezdeményezést az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) indította el és felügyeli. A címet 2008-ban Torino (Olaszország), 2010-ben Szöul (Dél-Korea), 2012-ben Helsinki (Finnország) nyerte el. 2014-ben egyéves programsorozatot rendeznek Fokvárosban (Dél-Afrikában), míg Tajpejben (Tajvanon) megkezdték az előkészületeket a 2016-os évre. A Világ Design Fővárosa 2018 pályázatot 2014 októberében hirdették meg.

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetségéről (Icsid)
Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) nonprofit szervezet célkitűzése az ipari formatervezési szakma érdekeinek védelme és előmozdítása. Az 1957-ben alapított Icsid több mint 50 nemzet közös platformjaként lehetőséget biztosít tagjai számára nézeteik nemzetközi szintű kinyilvánítására. Alakulása óta folyamatosan fejleszti széles körű, az ipari formatervezési közösség elismertsége, sikeres működése és növekedése iránt elkötelezett diákokból és szakemberekből álló hálózatát. A designszövetségek, a designt támogató szervezetek, oktatási intézmények, kormánytestületek és vállalatok együttműködése révén a designoktatás és a terület fejlődésének előterében álló, átfogó és sokrétű rendszer jött létre.

 

 

2015/01/22