Dr. Trézl Lajos professzor

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesült - 2004

A „formaldehid szerepe élő rendszerekben” jellegű kutatásokban hazánk kutatói élenjáró szerepet játszanak. Nem véletlen, hogy e tárgykörben összehívott nemzetközi konferenciának több ízben Magyarország volt a házigazdája, és ebből íródott és készült megvédésre Dr. Trézl Lajos akadémiai doktori disszertációja is. Trézl Lajos azonban nem csak e kutatások ismert és elismert kiválósága, hanem olyan egyedülálló aktivitásnak és sajátos többlet-kreativitásnak is birtokosa, ami szükséges ahhoz, hogy a tudományos eredmények műszaki alkotássá transzformálódjanak, belőlük szabadalmi bejelentések szülessenek és így, az új tudományos felismerések a fogyasztás számára is elérhetővé váljanak.

A nagy számú szabadalom közül kiemelném a speciális magnószalagok előállításáról szóló szabadalmát, továbbá eljárását trágyák, levelek, szerves hulladék anyagok biológiai értékének fokozására kidolgozott módszerét. Látszólag távolálló témában, de ugyanazt a hatóanyagot hozza létre formaldehides kezeléssel olyan kompozíciókban is, melyekben növényi növekedést és/vagy terméshozamot idéz elő. Igen nagy visszhangot váltott ki és nagy sikere volt a nagy hatékonyságú dohányfüst szűrő filter felfedezésének is. Ezzel az eljárással a füstben lévő egészségre ártalmas anyagokat a filterben elhelyezett C-vitaminadalékkal kötötte meg.

Kreativitására jellemző, hogy a szőrmék nemesítésére és színezésére, továbbá ezek nyomásos mintázó tarkítására is sikerült igen jó eljárásokat kidolgoznia és a gyakorlatban alkalmaznia.

Szabadalmainak többsége számos európai és amerikai országban bejelentésre került.

Ha mindehhez azt is hozzátesszük, hogy 110 tudományos közlemény, továbbá négy könyv szerzője illetve társszerzője, és munkájáról 130 tudományos előadásban is beszámolt, akkor némi fogalmunk lehet Trézl Lajos páratlanul nagy aktivitásáról és kreativitásáról.

Trézl Lajos alkotó tevékenysége ma is töretlenül folytatódik és a most formálódó, új gyógyszerhatóanyagot leíró szabadalmi bejelentése a rákgyógyászatban nagy ígéret.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

(A laudációt elmondta: Pálovics Emese, vegyészmérnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

 

2005/11/04