Tájékoztató

a nemzeti és a nemzetközi védjegyekkel kapcsolatosan a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítőben történő meghirdetéseket érintő változásokról

A Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítőnek (a továbbiakban: Közlöny) a védjegyeket érintő fejezetei a 2005. év októberi számtól kezdődően átalakulnak. Ennek alapján a Közlönyben a „Nemzetközi védjegyközlemények” fejezetcím - a védjegybejelentések meghirdetésére és a nemzetközi védjegybejelentés magyarországi oltalmának elismerésére vonatkozó rovatokon túl - kibővül a nemzetközi védjegyek Magyarországra kiterjedő oltalmát érintő, a Nemzetközi Iroda által a nemzetközi lajstromba be nem jegyezhető, illetve a Nemzetközi Iroda hivatalos lapjában meg nem hirdetett tényekkel és körülményekkel kapcsolatos meghirdetésekkel.

A változást követően - a nemzetközi védjegybejelentések mellett - meghirdetésre kerülnek a kiegészítő lajstromba tett bejegyzések. Ennek megfelelően minden esetben meghirdetésre kerül a nemzetközi védjegybejelentés magyarországi oltalmának elismerése, továbbá a nemzetközi védjegyoltalom megszűnése, illetve részleges megszűnése a megszűnés okát feltüntető elkülönített rovatokba soroltan. Hasonlóképpen alakulnak át a „Nemzeti védjegyközlemények” fejezetén belül a nemzeti védjegyek megszűnésével kapcsolatos meghirdetések is.

Ugyancsak meghirdetésre kerül a Nemzetközi Irodánál bejegyzett képviselőtől eltérő, a Magyar Szabadalmi Hivatal előtti eljárásra meghatalmazással rendelkező képviselő megbízása, illetve a megbízás megszűnése is.

A jövőben a nemzetközi védjegyekkel kapcsolatos, a Hivatalhoz benyújtott használati engedélyek és a jogosult rendelkezési jogának korlátozása a Nemzetközi Irodán keresztül közvetlenül a nemzetközi lajstromba kerül bejegyzésre, és a Nemzetközi Iroda hivatalos lapjában közzétett tájékoztatásból lesz nyomon követhető. A nemzetközi védjegyekkel kapcsolatos, Magyarország területére kiterjedő alhasználati szerződések kiegészítő lajstromba történő bejegyzését azonban továbbra is a Hivatal végzi, ennek megfelelően az alhasználati szerződéseket a Közlöny külön rovatában hirdetjük meg.

A teljesség kedvéért említést érdemel az is, hogy a nemzeti védjegyekkel kapcsolatos tájékoztatással azonos módon e fejezetcímen belül fog szerepelni a nemzetközi védjegyekkel kapcsolatos hatósági tájékoztatások hatálytalanítása, továbbá a határozatok kijavítása, kicserélése és a helyreigazítások.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

2005/09/22