Rekordszámú nemzetközi szabadalmi bejelentés 2004-ben

WIPO sajtóközlemény

A nemzetközi szabadalmi rendszerben benyújtott egymilliomodik nemzetközi szabadalmi bejelentés évében, azaz 2004-ben rekordszámú, több mint 120 000 bejelentés érkezett a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Szabadalmi Együttműködési Szerződése (PCT) keretében. A rendszer legnagyobb használója továbbra is az Amerikai Egyesült Államok, a legnagyobb növekedési ütemet azonban az ázsiai kontinens képviseli, nevezetesen Japán, a Koreai Köztársaság és Kína. A PCT a nemzetközi szabadalmi rendszer sarokköve, amely gyors, rugalmas és költséghatékony módot kínál a szabadalmi oltalom megszerzéséhez a rendszerhez tartozó 126 tagországban.

„A nemzetközi szabadalmi rendszer bámulatos fejlődésen ment át az elmúlt években: hozzájárult az emberiség közös tudásának kibontakoztatásához és ösztönözte a technológiai haladást.”- mondta Francis Gurry, a WIPO PCT-ért felelős főigazgató-helyettese. Hozzátette: „Figyelemre méltó, hogy a fejlődő világban egyre több vállalat ismeri fel - mint a világpiaci versenyképességük fokozásának eszközét - a szabadalmak és a PCT stratégiai jelentőségét üzletpolitikájuk tervezésekor”. Véleménye szerint az elkövetkezendő években további növekedés várható az ázsiai kontinens részéről, és megjegyezte: ha megmarad a jelenlegi növekedés üteme, 2005-ben Kína megelőzi Ausztráliát, és ezzel a rendszer 12. legnagyobb használójává lép elő.

2004-ben az Amerikai Egyesült Államok ipara és feltalálói tették az összes bejelentés 34,9 %-át. A japán bejelentők (16,6%) - akik a németeket szorították ki 2003-ban a második helyről - megtartották a helyüket, őket követi Németország (12,4%), Franciaország (4,4%) és az Egyesült Királyság (4,2%). A PCT használata 2004-ben 15%-kal nőtt Japánban. A bejelentési kedv a Koreai Köztársaságban (19,3%-os növekedés) és Kínában (37,8%-os növekedés) szintén nagymértékben növekedett.

A 2004-ben tett 120 100 bejelentés (előzetes becslés - a WIPO-hoz az év első felében folyamatosan érkeznek be azok a PCT-bejelentések, amelyeket 2004-ben a nemzeti hivataloknál nyújtottak be) 4,3%-os növekedést jelez a 2003. évi bejelentésszámhoz képest. A holland óriáscég, a Philips Electronics N. V. újra a legnagyobb bejelentési számot érte el, amelyet a Matsushita (Japán) követ, majd a Siemens (Németország), a Nokia (Finnország), a Bosch (Németország), az Intel (USA), a BASF (Németország), a 3M (USA), a Motorola (Németország) és végül a Sony (Japán).

A fejlődő országokból 2004-ben érkezett nemzetközi bejelentések száma a 2003. évihez viszonyítva 23%-os növekedést mutat: az összes nemzetközi szabadalmi bejelentés 6,3%-a. A listát a Koreai Köztársaságból benyújtott bejelentések vezetik 3521 bejelentéssel, amelyet Kína követ 1782, India 784, Dél-Afrika 416, Szingapúr 415, Brazília 280 és végül Mexikó 137 bejelentéssel. Számos fejlődő ország - nevezetesen a Koreai Köztársaság, Kína, Dél-afrikai Köztársaság, Szingapúr és Brazília - kétszámjegyű növekedést ért el a PCT használata terén. A fejlődő országok a PCT-tagság 56%-át teszik ki, ez a PCT jelenlegi 126 szerződő államából 71 állam.

A PCT tíz legnagyobb használója a fejlődő országokban a következők: Samsung Electronics, (Koreai Köztársaság), LG Electronics (Koreai Köztársaság), Huawei Technologies (Kína), Ranbaxy Laboratories (India), Agency for Science, Technology and Research (Szingapúr), ZTE Corporation (Kína), LG Chem (Koreai Köztársaság), Electronics and Telecommunications Research Institute (Koreai Köztársaság), Council of Scientific and Industrial Research (India) és UTStarcom (Koreai Köztársaság).

Fejlemények 2004-ben<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

2004 januárjában indult el a PCT-SAFE szoftver alkalmazása. Ez a szoftver lehetőséget nyújt a PCT-bejelentőknek, hogy bejelentéseiket elektronikus úton tegyék meg biztonságos, internetes kapcsolat segítségével (Lásd: PR/2004/374). 2004 februárjában a WIPO PCT-átvevő hivatala (amely a PCT valamennyi szerződő államából fogad nemzetközi bejelentéseket) az összes PCT-tagállam bejelentői számára elérhetővé tette az elektronikus úton történő bejelentést.

A WIPO új E-Pdoc bejelentési rendszere is 2004-ben indult útjára. Ez a rendszer lehetővé teszi a WIPO számára, hogy elektronikus formában vegyen át, dolgozzon fel és továbbítson elsőbbségi iratokat. Az elsőbbségi iratok feljogosítják a bejelentőket arra, hogy PCT- bejelentésük bejelentési napjaként azt a napot igényeljék, amelyen először tettek bejelentést egy adott találmányra a szabadalmi hivatalok valamelyikében. A korábbi bejelentési nap szolgál továbbá a PCT nyújtotta oltalom érvényességének kezdőnapjaként is, feltéve, hogy a szóban forgó nemzeti szabadalmi hivatalok megadták az oltalmat.

2004 júliusában a Kanadai Szellemitulajdon-védelmi Hivatal a PCT szerinti nemzetközi kutatási és elővizsgálati szervként kezdte meg munkáját. Ezek a szervek - számuk jelenleg összesen 12 - kulcsszerepet töltenek be a PCT-rendszerben, mivel véleményt adnak a bejelentők számára a bejelentéseik szabadalmaztathatóságát illetően, lehetővé téve számukra, hogy körültekintőbben döntsenek arról: folytassák-e egyáltalán, és ha igen, hogyan folytassák a szabadalmaztatásra irányuló eljárást a nemzeti vagy a megadási szakaszban.

Az egymilliomodik PCT-bejelentés

2005 januárjában a WIPO ünnepséget rendezett az egymilliomodik PCT-bejelentés benyújtása kapcsán, a rendszer több nagy használója képviselőjének jelenlétében. Az ünnepségen Gurry úr az alábbiakat mondta: „A szabadalmi rendszer történetének ez a mérföldköve tanúbizonyság arra, hogy a szellemi tulajdon jelentősége nő egy olyan korban, amikor a gazdagság megteremtése egyre inkább a szellemi, és nem pedig a fizikai tőke függvénye.”  Hozzátette: „A szabadalmi rendszer fenntartása a lehető legjobb módja annak, hogy előmozdítsuk az innovációt, ami az életminőség javulását eredményezi. A szabadalmi rendszer nélkül a vállalatok megpróbálnák titokban tartani a versenyképességi előnyüket, így szegényebb lenne az emberiség közös tudáskincse.” Az ipar képviselői hangsúlyozták a PCT üzletstratégiai jelentőségét, illetve kiemelték azt a kulcsszerepet, amelyet a szellemitulajdon-védelmi rendszer tölt be az innováció előmozdításában.
(Lásd: WIPO sajtóközlemény).

A PCT-bejelentések számának növekedési üteme az elmúlt nyolc évben vált különösen jelentőssé. A PCT-eljárások 1978. évi kezdete óta 18 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az összes bejelentés száma elérje a 250 000-et, de 4 év elég volt ahhoz, hogy ez a szám megkétszereződjék (500 000), majd újabb négy év alatt ismét a kétszeresére nőtt (1 000 000).

Háttér-információ

A PCT a nemzetközi szabadalmi oltalom megszerzésének rendkívül előnyös útját kínálja a feltalálók és az ipar számára egyaránt. A PCT alapján tett egyetlen „nemzetközi” szabadalmi bejelentéssel egyszerre lehet számos ország mindegyikében oltalmat kérni ugyanarra a találmányra. Mind a bejelentők, mind a PCT szerződő államainak szabadalmi hivatalai élvezik az előnyét annak, hogy a formai követelmények egységesek, nemzetközi kutatási és elővizsgálati jelentések készülnek, és a PCT-rendszer központosított nemzetközi közzétételt biztosít. A nemzeti szabadalomengedélyezési eljárások és a kapcsolódó költségek az esetek többségében legfeljebb 8 hónappal (egyes hivatalok esetén akár még többel is) elhalasztódnak a hagyományos szabadalmi rendszerhez képest. Addigra a bejelentő már értékes többletinformációval rendelkezik a szabadalmi oltalom megszerzésének valószínűségét, valamint a találmány iránti lehetséges üzleti érdeklődést illetően.

 

További információ:        Media Relations& Public Affairs Section, WIPO
                                    Tel.: +41 22 338 8161 vagy +41 22 338 95 47
                                    e-mail: pulicinf [169] wipo [961] int.

2005/04/21